De palletwagen is voorzien van twee vorken die je kunt steken aan de onderkant van de pallets in de opening. Hierdoor kunnen pallets worden vastgezet en zonder veel risico worden verplaatst in het magazijn. Het verplaatsen gebeurt met het handvat aan de voorkant en de wieltjes aan de onderkant. Ook kan de voorkant voorzien zijn van een besturingssysteem of een weegschaal.
De pompwagen heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst is het erg makkelijk en eenvoudig te bedienen. Het vervoeren van veel en zware materialen gaat soepel met het de pompwagen. Daarnaast is het vastzetten en loskoppelen van de pallets erg gemakkelijk. Ook kan er door het gebruik van de palletwagen snel en efficiënt in het magazijn gewerkt worden.
Toch is er een risico verbonden aan het gebruik van een transpallets. Dit risico is vooral merkbaar bij het gebruik van handpompwagens. Om overbelasting te voorkomen heeft het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid grenzen gesteld voor het duwen en trekken. Voor duwen ligt de maximumgrens op 26 kilo, voor trekken van pompwagens is dit 16 kilo. Hoewel het trekken van een pallet 11,4 kilo aan kracht kost, is dit aantal voor duwen 35,9 kilo. Dit is dus te veel en kan tot overbelasting leiden. Daarom is het de bedoeling dat de palletwagen altijd wordt getrokken en niet wordt geduwd. Bij elektrische pallets is deze duwkracht niet nodig, waardoor duwen wel mogelijk is.
Daarnaast moet u uitkijken met zaken als beschadiging van goederen door verkeerd gebruik, het aanrijden van personen of voorwerpen en het is belangrijk om uit te kijken zodat de handen en voeten niet bekneld raken.
Ook is het belangrijk dat het materiaal op de pallets stevig staat en niet te zwaar is. De maximale hoogte voor vracht op een pallet is 2.20 meter, het maximaal te vervoeren gewicht is 750 kilogram.