Steeds vaker zien we de 3D printer opduiken en tegelijkertijd ook de vele mogelijkheden die deze printer ons biedt. De mogelijkheden blijken zelfs eindeloos en het lijkt dan ook een kwestie van tijd te zijn voordat de 3D printer volledig ingeburgerd is in ons dagelijkse leven. Maar wat is een 3D printer nu eigenlijk precies? En als we het hebben over de vele toepassingsmogelijkheden van dit apparaat, welke zijn dit dan? In dit artikel vertellen we je hier graag iets meer over.
De 3D printer in een notendop
Middels een 3D printer kun je zogenoemde driedimensionale objecten printen. Zoals een gewone reguliere printer inkt print. Het zal je natuurlijk niet verbazen dat je in de praktijk wel degelijk met een aantal grote verschillen te maken krijgt. Zo maakt een 3D printer uiteraard geen gebruik van inkt of papier. Hoe kan een printer immers laagjes opbouwen van inkt en papier? Laagjes opbouwen geeft eigenlijk nog het beste de werking van een 3D printer weer. Het materiaal dat je hiervoor nodig hebt wordt in technische vaktermen “filament” genoemd. Het meest gebruikte filament voor de 3D printer is plastic, dat in verschillende soorten en kwaliteiten te koop is. Andere soorten filament die sterk in opkomst zijn, zijn metaal en nylon. De verwachting is dat er nog veel andere materialen bij zullen komen.
Om een 3D print te kunnen heb je net als bij een gewone printer een computer nodig. Voor het maken van de 3Dprint zal er eerst een scan gemaakt moeten worden van het object dat je wilt printen. Ook hier heb je weer de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om zelf een soort bouwtekening van een bepaald object te maken. Uiteraard heb je hier wel de juiste software voor nodig. De tweede mogelijkheid die je hebt is om een scan van het object te maken met een zogenoemde 3D scanner. Zowel de digitale bouwtekening (CAD model) als de 3D scan verstuur je vervolgens naar de 3D printer, zodat deze aan het werk kan.
Toepassingsmogelijkheden 3D printer
3D printen wordt in verschillende sectoren al met regelmaat toegepast. Een bekend voorbeeld is de architect die door middel van de 3D printer een maquette maakt van zijn ontwerpen. Dit geeft uiteraard een perfect beeld van hoe iets er in de praktijk uit zal komen te zien. Ook de medische sector heeft het 3D printen ontdekt. Er zijn zelfs ziekenhuizen die hiervoor hun eigen printer hebben. Het zijn vooralsnog met name medische hulpmiddelen als protheses die hiermee worden geprint. Verder gebruiken artsen en medici dit type printer als hulpmiddel en ondersteuning. Het geeft ze de mogelijkheid om (een gedeelte van) het lichaam van een patiënt goed in beeld te krijgen. Dit resulteert niet alleen in de meest correcte behandeling of operatie, maar is uiteindelijk ook kostenbesparend. Een laatste mogelijkheid waarvoor deze printers al veel gebruikt worden is de “fun kant” van het 3D printen. Denk hierbij aan het bruidspaartje op de bruiloftstaart, het 3D beeldje van een kleinkind dat je geeft aan opa of oma in het buitenland, je kunt er echt alle kanten mee op.
Een 3D printer kopen
Voorlopig wordt een 3D printer vooral zakelijk gebruikt. Toch hebben ook steeds meer consumenten belangstelling voor deze printers. Een dergelijke printer kopen is ook voor consumenten gewoon mogelijk. Prijzen variëren nogal en dat is uiteraard niet meer dan logisch. Je hebt namelijk ruime keuze uit merken en modellen en daarnaast zit er veel verschil in de gebruiksmogelijkheden en kwaliteit. Ook hier geldt de regel dat hoe duurder de printer, hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe beter de kwaliteit is. Als je op een goedkopere manier 3D creaties wil maken, dan is een 3D printer pen een goede mogelijkheid. Ook de 3D printer pen werkt met filament (plastic) en geeft je alle ruimte en mogelijkheden om jouw creatieve geest de vrije loop te laten.